Арт материали

Продуктите от серията Pentel Arts са вдъхновяващи и цветни. Създадени за креативни личности и любители на изобразителното изкуство. Маркери четка, цветни и акварелни моливи, пастели, четки с резервоар- има по нещо за всеки. Всички продукти са с изключително качество, постигнато чрез използването на висококачествени материали, и гарантират страхотни резултати. ​Но за да получиш наистина добра картина, трябва да знаеш какъв вид хартия да използваш. Ето няколко предложения за различните техники:

Как да намеря подходящата хартия?

 

 

 

За рисуване с графитни моливи

Текстурирана срещу гладка хартия

Колкото по-гладка е хартията, толкова по-трудно ще бъде да се получи равномерни светлосенки. Гладката хартиена повърхност не може да създава толкова голям диапазон от тонове (сенки), колкото текстурираните хартии. Последните обикновено се избират за засенчване, тъй като текстурата на хартията улеснява засенчването и създава по-голям диапазон от тонове, които могат да се положат по-равномерно.

Хартия с гладка повърхност

Трудно е да се засенчва равномерно върху гладка хартия, без да се използва техниката за размазване на графита с пръст. Гладката хартия няма зърността на текстурираната хартия. Това затруднява равномерното засенчване.

Текстурирана хартия

Тя ви дава възможност да постигнете по-голяма дълбочина на сенките, заради зърнестата си повърхност. Колкото по-силно натиснете и колкото по-мек е моливът, толкова по-дълбоко ще влезете в зърното на хартията, създавайки по-тъмен нюанс. Ако се желае по-мек нюанс, можете да използвате техниката с пръста върху зоната, която сте засенчили.

Колкото по-висок е степента на текстурираната хартия, толкова по-дълбоко и равномерно ще бъде полученото засенчване. Например хартии с грамаж 200 г/м2, 300 г/м2, 400 г/м2 и 500 г/м2 са подходящи за рисуване с молив и ще произвеждат равномерни, дълбоки и ярки нюанси. Въпреки това 500 г/м2 хартията ще помогне за създаване на най-богатия и дълбок нюанс.

 

За рисуване на акварели

Хартията се прозвежда от смес от вода и целулозни влакна. В качествените хартии за рисуване тези влакна трябва да са 100% памук, което прави листа здрав, но гъвкав. Ако планирате да използвате техники с изстъргване, залепване на тиксо, шаблони и други, е препоръчително да използвате 100% памучна хартия.

 

Грамажът на акварелната хартия не е показател за качество, тъй като най-добрите хартии се предлагат във всякакви разновидности. Но теглото е важно, защото хартиите с по-малък грамаж се нуждаят от разтягане преди употреба и могат да се набръчкат, когато се намокрят. По-дебелата хартия може да абсорбира повече вода и рядко се нуждае от разтягане. Теглото на хартията се определя чрез измерване на един лист в грамове на квадратен метър. За нискограмажна хартия се счита всичко по-малко от 300 г/м2, а високограмажната е 600-850 г/м2.

 

Досега разгледахме обективни фактори, свързани с качеството на хартията. Текстурата, от друга страна е субективен, основан на лични предпочитания и стила на рисуване. Тук има два вида- горещо и студено пресована хартия. Горещо пресованата хартия е финозърнеста, с много гладка, естествено бяла повърхност. Тази хартия е особено подходяща, ако се желае равномерно нанасяне на боята, въпреки че някои художници не я предпочитат, защото може да е прекалено хлъзгава. Най-универсалната и популярна хартия е студено пресованата, подходяща както за начинаещи, така и за опитни художници. Тя е с полу-грапава до грапава повърхност и дава по-голям контрол над цветните преливания от гладката хартия. Може да се използва не само при рисуване с мокри техники като акварел, акрил, темпера и гваш, но и при графика и калиграфия.